Fotografický průvodce - pokračujeme

Představili jsme si už kraj Královehradecký, tak to vezmeme pěkně proti směru hodinových ručiček a nakoukneme do sousedního Libereckého kraje.

Čechy - Liberecký kraj

Svou rozlohou nejmenší (nepočítáme-li Prahu), ale nabízí toho opravdu mnoho.

Jizerské hory

První co mě napadne, to jsou Jizerky. Každý tam asi byl a alespoň trochu je zná. Není to sice žádná velká divočina, fotograf si tu ale přijde na své.

Klasikou je osada Jizerka. Jde o původní roztroušené horské chalupy. Velice často se tu v plochém údolí drží mlhy, na zajímavé podmínky tu můžete narazit v kterémkoliv ročním období. Vezměte si čepici, i vsrpnu tu po ránu může být mráz.

Jizerka dlouho před východem slunce

Vylezte si také třeba na skalní vyhlídky na Jizeře (dobré na východ i západ), Paličníku (hlavně západ), nebo Ořešníku (hlavně západ).

Jizerky jsou pro mne ale synonymem pro potoky. Nejlepší místo v naší zemičce pro focení vody je právě tady. I během workshopů strávíme u zdejších vodních toků podstatnou část kurzů a nikdy tato místa nezklamou.

Největší koncentrace vodopádů je ze severu Jizerek. Černý potok, Smědá, Štolpichy, to je prostě ráj!

Černý potok a jeho kaskády a vodopády

Říčka Smědá

Na potoky jeďte hlavně za špatného počasí, to se fotí nejlépe. Když je jasno a slunko vám na zpěněné peřeje pálí, z toho nikdy dobrá fotografie nebude. A když už bude šeredně, zastavte taky na Oldřichovském sedle. Mlha ve zdejších bučinách má parádní atmosféru! Stačí se jen toulat po lese a kompozice na vás budou vyskakovat na každém kroku.

Bučina v okolí Oldřichovského sedla, Jizerské hory

Když už jsme byli u té vody, do Libereckého kraje patří i nejzápadnější část Krkonoš. Nad Harrachovem nesmíte vynechat Mumlavský vodopád. Zaparkujete na konci Harrachova a po čtvrt hodince jste u něho. Jen pozor na davy turistů, sem opravdu jeďte fotit jen za škaredého počasí a v ideálním případě mimo víkend.

Mumlavský vodopád

Kaskády na Mumlavě

A taková Jizera po soutoku s Mumlavou taky není vůbec k zahození. Je tu už pěkně široké koryto plné velkých balvanů a v okolí smíšený les.

Řeka Jizera pod Harrachovem, Krkonoše

Ještěd

Ještěd – tady je to autoturistika se vším všudy. Vyjedete v podstatě až na vrchol. Za ty výhledy to ale stojí a především při zimních inverzích tu můžete pořídit velice pěkné záběry. A doporučuji dorazit dlouho před samotným východem slunce, jinak budete stát tak ve třetí řadě. Holt daň za snadnou dostupnost...

A když už budete na Ještědu, sjeďte si vyfotit taky železniční viadukt v Kryštofově údolí.

Český ráj – Hruboskalsko

Nemáme velehory, ale pískovcové skály, ty by nám mohl kde kdo závidět. Několik vyhlídek, jako třeba Janova vyhlídka nebo U Lvíčka, tam jdete především ráno v podstatě na jisto. Na rozdíl třeba od Českého Švýcarska jsou tu ale také v hojném počtu rybníky, které dávají zdejší krajině neopakovatelný ráz a fotografům pomáhají s ranními mlhami. A když už nejsou k mámí mlhy, můžete docílit pěkných odrazovek. Nad tím vším ční majestátní Trosky, které jsou vidět z širokého okolí a i ty jsou vděčným námětem k focení.

Vyhlídka U Lvíčka, Hruboskalsko

Trosky, Hruboskalsko

Trosky, Hruboskalsko

Lužické hory

Neoplývají výškou ani rozlohou, málo kdo je podrobněji zná, ale možná právě to je dobře. Můžete se po zdejších kopcích toulat dlouhé hodiny a nikoho nepotkáte. Hluboké bukové lesy při sychravém počasí, nebo vrcholy v tom hezkém, to by měl být váš cíl.

Nejdostupnějším kopcem je asi vrch Klíč nad Novým Borem. Je odtud kruhový výhled a především rána s okolními mlhami v údolích jsou kouzelná.

Další tipy:

Liberec – budova radnice je úžasná, i jako krajinář si ji rád nafotím

Bezděz přes Máchovo jezero

Tak hodně štěstí při focení a co nevidět si dáme další kraj!

Související odkazy:
Workshopy
Galerie
Facebook - michalbalada.com
Instagram - michalbaladacom

29. 8. 2024 - Přidal jsem nové fotky z Itálie. Nabízím poslední volná místa na fotoexpedici na Sicílii!